Koetsiershuisje la Croix Chatain
domaine | poorthuis | koetsiershuisje
De omgeving van Domaine la Croix Chatain
Algemeen

Het stadje Lormes, met haar kenmerkende, vanuit de wijde omgeving zichtbare kerk, is een klein regionaal centrum (met supermarkten, bakkers, slagers, drogist, cafť's, restaurants, banken etc.), dat ligt op de grens van de Morvandese "zwarte bergen" en het lager gelegen coulissenlandschap.

Aan de rand van het stadje, op 5 min. wandelafstand van het huis bevind zich een strandje aan het meer, waarin u een frisse duik kunt nemen. Het stadje, met ooit 2 rivaliserende kastelen, ademt de beslotenheid uit van vroegere boerengemeenschappen, met stugge kapitale panden in kleine steegjes.
Een cascade vlak naast het centrum. Vele kastelen in de naaste omgeving, onaangetaste natuur en dorpjes, talrijke dromerige weggetjes en vooral stilte.

Nergens treft u zo weinig inwoners aan als in dit Natuurpark. De streek, die zo fraai door de negentiende-eeuwse schilder Corot in beeld is gebracht. Dikwijls een ongekende sterrenhemel. Adembenemende luchten. Wijdse uitzichten. En de lucht heet de zuiverste van Frankrijk te zijn...

Cascade Straatje in Lormes Wandelen in de naaste omgeving

Foto 1: De kerk van Lormes.
Foto 2: Straatje in Lormes.
Foto 3: Meertje lormes.

Cascade Wandelen in de naaste omgeving De kerk van Lormes, de befaamde Charollais koeien

Foto 3: Meertje lormes.
Foto 4: Wandelen in de naaste omgeving.
Foto 5: De befaamde Charollais koeien.

Herfstuitzicht Herfstuitzicht

Foto 6: Herfstuitzicht.
Foto 7: Beekje.


Een zeer uitgebreide, informatieve en aantrekkelijke site over Lormes, haar historie, de omgeving, adressen, foto's en dergelijke is, deels in de Nederlandse taal, opgezet door de heer Bernard Lecomte:
Link


Activiteiten

De Morvan is een wandelgebied bij uitstek. Via de achterpoort van ons park bevind u zich meteen in de bossen. Binnen 15 min. met de auto een groot meer met strand, met slechts weinig andere zwemliefhebbers. Enerverende kajaktochten in de buurt, tennissen kunt u om de hoek, een droomomgeving voor fietsen en paardrijden; u kunt natuurlijk ook uw eigen paarden meenemen.

Voor wandelroutes kunt u ook een kijkje nemen op deze website.

De beroemde Romaanse basiliek te Vézelay, de kathedraal van de oude Romeinse nederzetting Autun, de geheimzinnige opgraving van het oppidum Bibracte van de oude GalliŽrs, het fraaie Chateau Bazoches, allemaal plaatsen om al mijmerend het verleden tot u te laten komen.

De meeste stadjes hebben hun wekelijkse markt, hun jaarlijkse vide grenier (rommelmarkt), en een enkel dorp een Brocante (antiekmarkt). Lokale feesten met (historische) muziek, soms dans en aanschuiven aan de lange eetafels naast de plaatselijke bevolking.Culinair

De Morvan ligt in de Bourgogne, eten en wijn krijgen dan ook de vanzelfsprekende aandacht die bij deze streek hoort. De "cuisine morvandaise" is eerlijk, soms robuust, passend bij het plattelandsleven. En als u liever zelf kookt, dan zult u merken dat er in Lormes voortreffelijke slagers zijn, of u koopt uw vis op de wekelijkse markt.

De wijnen van de Bourgogne zijn natuurlijk onovertrefbaar. Hiertoe behoren ook de wijnen van het in de buurt gelegen Tannay (probeert u de Melon eens) en van het iets verder gelegen Vézelay.
Een paar km. buiten Lormes bevind zich bij het dorpje Saugny het Chateau van het geslacht Chabannes, dat al sinds de vijftiende eeuw door de familie wordt bewoond. De graaf laat u graag zijn wijnen proeven, u kunt meteen een doosje van hem afnemen.